Ismerd fel a "káposztafejeket"!

👀"A szigetlakók arra vágytak, hogy kivándoroljanak egy másik országba, hogy ott egészségesebben és jobban élhessenek. A probléma az volt, hogy a hajózás és az úszás gyakorlati tudományait ezek az emberek soha nem fejlesztették ki, vagy már régen feledésbe merült. Így aztán akadtak a sziget lakossága körében olyanok, akik egyszerűen megtagadták, hogy a másik szigeten élés alternatíváját akár csak fontolóra vegyék. Mások megkísérelték ott helyben megoldani a problémákat, mellőzve a vízen átkelés gondolatát. A szigetlakk valamelyike időről időre felfedezte az úszás művészetét, és néha jött is egy ígéretes tanítvány azokhoz, akik tudták, hogyan kell átkelni a vízen. Ebből az alábbi párbeszéd bontakozott ki:
- Szeretnék megtanulni úszni.
- Szeretné, hogy szerződést kössünk?
- Nem szükséges, csak a káposztával teli zsákomat kell magammal vinni.
- Miféle káposztát?
- Hát, azt az élelmiszert, amire a túlparton szükségem lesz.
- Van ott jobb étel is.
- Ezt hogy értsem? Hiszen nem lehetek benne biztos - nem, a káposztákat muszáj magammal vinnem!
- De egy zsák káposztával nem tud úszni!
- Akkor én sem megyek. Nevezze tehernek, ha akarja - én úgy hívom, hogy létfontosságú táplálék." /Idries Shah/

Új hét, új lehetőségek.

Változás van folyamatban az egész világon, ezt most mindenki átéli, nem vagy egyedül, hiszen ott van mindenhol. A vállalkozást vezetőknek különösen nehéz időszak ez, azonban nem szabad elcsüggedni, előre kell nézni (bármennyire is közhelyesen hangzik).

A változások új dolgokat is hoznak, ilyenkor át kell gondolni, hogy mik azok a korábban alkalmazott és jól bevált eljárások, folyamatok, amiket nélkülözhetetlennek gondoltok.
Vannak azonban olyanok, amikhez hozzászoktál, megkedveltél (ezek a "káposztafejek") az évek során, mégis előfordulhat, hogy meg kell válni némelyiktől, még akkor is, ha nehezedre esik. A káposztafej metafora is azt mutatja, hogy a változáshoz, az újjáalakulás során hátra kell hagyni valamit.

❗️Szeretnék segíteni neked abban, hogy mintegy leltárt készítve átgondolhasd, melyek azok a folyamatok, amelyek optimálisak az új célok számára, melyek azok, amik elősegítik a megvalósulást.

 Kérlek, most ülj le, vegyél magad elé papírt, tollat, szánj erre egy kis időt és gondold át, készíts jegyzetet az alábbi kérdésekről:

❗️- Keresd meg a "káposztákat" a jelenlegi munkádban!

❗️- Keress egy, kettő vagy három olyan munkamenetet, folyamatot, amiről úgy gondolod, hogy a változás útján a "káposztafej" szerepét tölti be és inkább kolonc lenne, mint hasznos. Tehát mitől válnál meg, ha a folyamatokat újragondolnád?

👣 A következő lépésben pedig koncentrálj azokra a folyamatokra és munkamenetekre, amelyeket sikeresnek ítéltél meg, amiket örömmel viszontlátnál az új vállalati struktúrádban, a új irányvonalban!

Hogy néz ki a te 100 méteres futásod?

🏃‍♀️🏃‍♂️ A jelenleg fennálló helyzethez való alkalmazkodást a legjobban talán úgy lehet elképzelni, mintha egy 100 méteres futásra készülnénk. Jól kell elrajtolni, oda kell figyelni a részidőkre és megfelelően kell beosztani az erőnket, nehogy idő előtt elfogyjon.

Bizonyára sokat foglalkoztat a jövő és olykor az ismeretlentől való félelem okán kissé szkeptikusan tekintesz az előtted álló célokra. Nem tudod biztosan, hogy a felmerülő kihívásokon te kerekedsz felül vagy azok gyűrnek maguk alá.

💯 DE, a 100 méteres futás tervezhetővé teszi a sikert.

Ha ezt a módszert alkalmazod, sokkal hatékonyabb leszel és ezzel növekszik az önbizalmad.

💭 Képzeld el most a vágyott cél eléréséhez tartó utat 100 méteres távként. Ott van előtted a rajtgép, látod a célvonalat és ott van a cél és közted lévő távolság, amit szeretnél a lehető legrövidebb idő alatt elérni.

👁 Csukd be a szemed, képzeld el ezt a távot a lehető legrészletesebben.
 Látsz rajtgépet?
 Hogyan kezdődik az új célod, utad?
 Felsorakoznak más futók is? Vannak versenytársak?
 Vannak nézők, akik szurkolnak, támogatnak? Kik ők?
 Hogy látod, milyen nagynak tűnik a táv? Könnyű megtenni vagy végtelenül messze van?
 Mennyire látod tisztán a célvonalat?

Mi az az MJH?

🔥 Megfigyelted már, hogy amikor nyáron grillezel, mi történik az első parázzsal? Ha nem táplálod, kialszik gyorsan; annak az esélye, hogy felszítsa a tüzet csak meghatározott ideig áll fenn. Ugyanígy van ez a céljaiddal, a jövőbeli elképzeléseiddel, ha hagyod kialudni az izzó parazsat, elalszik a lelkesedés, a lendület.

Ezért célszerű magadat a lehető leghamarabb cselekvésre bírni. Hallottál már az MHJ - módszerről? Minden betű egy időpont rövidítését jelenti:
M= ma
H= holnap
J = jövő hét
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kis lépésekben 👣 történő feladat -végrehajtás során elért sikerek után sokkal könnyebben megy a folytatás.

Emlékszel a korábbi posztomra, amiben a halogatásról írtam? Emlékezz vissza az iskolai házi feladatokra, akkor ment a legkönnyebben, ha azonnal megcsináltad, nem halogattad. Amikor tologattad, és minden mást elé helyeztél, sokkal nehezebben álltál neki, vagy akár el is ódáztad, és ezzel kudarcot vallottál.
Hasonló a helyzet a szándékokkal, célokkal, amiket kitűztél magad elé; minél gyorsabban cselekszel, annál jobb. 

👀 Gondold át és válaszold meg magadnak az alábbi kérdéseket!

❗️ M = Mi az, amit még a mai napon megtehetsz?
❗️ H= Mit fogsz tenni holnap?
❗️ J= Mi fog történni egy héten belül?