Tippek a home office kialakításához

Sokunkat érint most a home office, amit ez a rendkívüli új helyzet hozott az életünkbe.

Fontos, hogy családtagjaink megértsék, hogy a home office nem azt jelenti, hogy valaki nem, vagy keveset dolgozik, hanem azt, hogy otthonról végzi el a munkáját.
Fizikai mozgásterünk kialakításában és az időbeosztáson sok múlik, hiszen az elvégzendő munka mennyiségében, és az elvárt minőségérében nem történt változás. A munkát így is el kell végezni. Éppen ezért szükséges, hogy otthon is kialakítsuk a munkaterületünket.

💯Jöjjön most néhány tipp!

💻1. Jelöld kis az otthoni irodádat!

Az iroda legyen egy külön helyiség, vagy otthonod egy olyan kis zuga, ami jól elhatárolt és egyértelműen látszik, hogy itt bizony munka folyik. Jó ha a munkavégzéshez szükséges eszközök (lap top/számítógép, dossziék, írószerek stb.) is könnyen hozzáférhetőek és a kis birodalmunkat a családtagok is tiszteletben tartsák. A legjobb, ha onnan nem kell minden nap eltüntetni a munkavégzés nyomait. 😉

 2. Oszd be az időt, készíts napirendet!

A home office legnagyobb veszélye, a rossz időbeosztás, ugyanis észrevétlenül mosódhat össze a munka- és a szabadidő/otthoni teendők:"csak még elindítok egy mosást",
"csak gyorsan kiteregetek", "összedobok egy gyors ebédet",
"csak letörlöm azt a polcot"...stb. ➡️és azon kapod magad, hogy a munkáddal nem sikerült úgy haladni, ahogy szeretnéd, ami miatt aztán elkezdesz stresszelni. NE TEDD!
Azért, hogy ezt elkerüld, alakíts ki, rögzítsd, és tedd ki a napirendet. Törekedj annak betartására.
Kérd meg családtagjaidat is, hogy ugyan otthon vagy, de feladataid vannak és dolgozol, a munkaidődet tartsák tiszteletben.

☕️Mindenképp iktass be szünetet is a napirendbe, mert igenis szükség van néhány perc kikapcsolódásra – még akkor is, ha otthonunkból dolgozol. Ha úgy érzed, elfáradtál vagy kevésbé tudsz koncentrálni, állj fel a helyedről, mozgasd meg elgémberedett tagjaidat, igyál egy kávét, hogy aztán felfrissülve folytathasd a munkát!💪

🧟‍♂️ Fontos, hogy kerüld az időrabló tényezőket vagy legalábbis csökkentsd minimálisra (közösségi oldalak böngészése, e-mailek rendszertelen nézegetése és azonnali megválaszolása…) ➡️ az IDŐRABLÓ TÉNYEZŐK legyőzésével kapcsolatban lesz majd egy külön post 

👗👔👖 3. Öltözz fel a munkához!

Attól még, hogy a munkánkat otthonod kényelmében végzed, nagy jelentőséggel bír, hogy szépen felöltözz a munkához.

👀Hallottatok a Joe Navarro féle FBI kísérletről, amikor ugyanarra a túszmentési feladatra más-más megoldást született attól függően, hogy öltönyben (ők tárgyalni akartak), vagy kommandós ruhában láttak neki a feladatnak (ők dinamikus rajtaütést terveztek).

Nem vagyunk FBI ügynök, de a lelkünknek, különösen ebben az érzékeny időszakban nem mindegy, mit öltünk magunkra, mielőtt munkához látunk, melegítő naciban, kócosan, vagy csinosan, de kényelmesen állunk neki a napi feladatainknak..

Te hogy alakítottad ki az otthoni irodádat?