MONDD! 

⚡️💥Már egy ideje tart az összezártság, amikor sok családban a családtagok 0-24 órában együtt vannak, ami egyébként csak nagy ünnepekkor szokott így lenni. A bezártság, a kialakult stresszhelyzet nagyon sok türelmet kíván egymástól, hiszen ebben a felfokozott lelkiállapotban hamarabb kipattanhatnak a konfliktusok, és azokra érzékenyebben is reagálhatunk, mint általában.

🤼‍♂️ Ebben a kiélezett élethelyzetben családtagunk által tett egy-egy apróbb észrevételre, kritikára is gyorsabban csattanunk fel, főleg ha azok "TE ÜZENET" formájában érkeznek:
- Te mindig csak magadra gondolsz...,
- Te sosem segítesz, mindent nekem kell csinálnom..
- Hányszor kell még megkérjelek arra, hogy vidd le a szemetet... stb.

📍 Ezek mondatok úgy hatnak a másikra mint egy előremutató ujj, jól megbökdösik a másikat, és ennek következményeként vagy hasonló reakcióra számíthatunk, vagy éppen ellenkezőleg, teljes passzivitást vált ki, hiszen ebben a helyzetben a másik hibára utalunk. A másik felet gyanúsítjuk, szemrehányásokat teszünk, bizonyos tulajdonságokkal, címkékkel látjuk el.

Mi a hiba ezekben?

Az, hogy a fenti esetekben a hangsúly a másikon van, míg az én észleléseim, az én érzéseim rejtve maradnak.

Hogyan tudjuk akkor a konfliktusokat konstruktívan rendezni?

 A konstruktív konfliktuskezelés/kezdeményezés kulcsa abban rejlik, hogy a látásmódot 👀 kell leírni, ahelyett, hogy a másikat értékelnéd ki. Tehát, anélkül, hogy a másikról tennél megjegyzéseket, kijelentéseket, inkább világíts rá a saját látásmódodra, hogy te hogyan észleled az adott helyzetet, milyen érzéseket vált ki belőled.
📍 Ezeket nevezzük "ÉN ÜZENET"-mert a hangsúly rajtam van, az én látásmódomon.

Például:
TE ÜZENET: Te ezt rosszul látod!
ÉN ÜZENET: Én ezt másképp látom!

Íme egy segédlet ahhoz, hogy a konfliktusokat konstruktívabban tudd kezdeményezni:

MONDD!

❗️M = Mutasd meg a saját látásmódosat!
pl.: Nekem feltűnt, hogy....

❗️O =Oszd meg a másikkal, hogyan hat rád!
pl.: Számomra ez azt jelenti, hogy....

❗️N = Nevezd meg az érzéseidet!
pl.: Úgy érzem magam.....

❗️D = Derítsd ki a másik látásmódját!
pl..: Hogy látod te ezt most?

❗️D = Definiáld a végső következtetéseket!
pl.: Hogyan nézne ki a végső megoldás? Azt szeretném, hogy ...

Nézd a másik szemszögéből is!

A konfliktusok konstruktív megoldásának másik döntő faktora a konfliktuspartner helyzetébe való beleélés képessége, hiszen ahhoz, hogy eredményes legyen egy ilyen helyzet kimenetele, fontos, figyelembe venni a másik oldalt is.
Ehhez adok most egy kis segítséget.

💥Gondoljatok most egy olyan személyre, akivel kisebb-nagyobb konfliktusod van.

🖊📒Vegyél egy lapot és egy tollat és szánj néhány nyugodt percet arra, hogy az alábbi kérdésekről jegyzeteket készíts.

👀 Képzeld magadat teljesen ennek a személynek a szerepébe, még jobb, ha még a testtartását is felveszed, úgy ülj le, ahogy ő ülne és írd le, hogy ki vagy, úgy hogy "én formában" fogalmazol: neved, életkorod, hobbid, funkciód...stb.

👀 Ezt követően az a kérdés, hogy te, a konfliktuspartnered szemszögéből, hogyan látod magadat és kapcsolatodat saját magaddal, hiszen, amikor egy konkrét konfliktushelyzet adódik, az a kérdés, hogy a másik hogy lája.

👀 Vizsgáld meg, hogy, hogyan érezheti magát feltételezhetően a konfliktuspartnered és milyen igényei, kérései lehetnek.Ez nagyon fontos és valószínűleg alaposan bele kell élned a szerepbe, hogy valóban megpróbáld kitalálni, hogy mit gondolhat a másik.

Köszönöm! Most helyezkedj vissza önmagadba!

 Hogy érezted magad?
 Hogy sikerült a perspektíva váltás?
 Hol volt könnyű és hol volt nehéz a konfliktuspartnered személyébe bújni?
 Milyen kéréseket és igényeket fedeztél fel a konfliktuspartnered személyében?
 Milyen felismeréseid születtek?

☝️A nézőpontváltás konfliktushelyzeten azért fontos, hogy a másik igényeit jobban megértsd és aztán annak megfelelően tudj bánni vele. Ha ezt a készségedet továbbfejleszted, sokkal jobb lesz a konfliktusmegoldó kompetenciád.