Mi a coaching?

„Azoknak a dolgoknak a többségéről, amit ma értékesnek tartunk, azt állították lehetetlenség, míg valaki megcsinálta” /Earl Nightingale/

Érezte már úgy, hogy elakadt, hogy nem tudja, merre menjen tovább, vagy valami nem úgy működik, ahogy szeretné? Változtatni szeretne jelenlegi élethelyzetén? Új munkahelyet keresne? Új céljai vannak, de nem tudja, hogyan, milyen lépésekkel érhetné el? Sokszor azon kapja magát, hogy egyre több olyan helyzet adódik, ahol döntéseket kell hozni, melyek súlyos teherként nyomják a vállát? 

 

 

 

Ezekben és sok más kérdésben is segítséget adhat egy coach, aki különböző kommunikációs és módszertani eszközöket alkalmaz. A folyamat végén így a kliens saját maga találja meg a számára legmegfelelőbb megoldási alternatívákat. A coach tulajdonképpen fogja a kliens kezét, aki a célja eléréséhez szükséges úton úgy tud végigmenni, hogy az ülések során megtapasztalt felismeréseket beépíti és azokat megfelelően alkalmazza. Nincs a coachnál a bölcsek köve, így a coach nem is bombázza különböző szakmai ötletekkel ügyfelét, hogy azzal az elakadásait feloldja. A coach abban segít, hogy az ügyfél a saját ötletei, elképzelései, meglátásai által maga készítse el az akciótervet célja eléréséhez.

A coaching folyamat  lehet egyéni vagy csoportos is, ez függ az adott probléma természetétől és az igényektől, érintettektől.

A coach nem ad tanácsot, nem mondja meg az ügyfélnek, hogy mit csináljon. A coach nem pszichológus, nem végez terápiát!

Mit ad a coaching?

Segít az ügyfélnek abban, hogy hogyan lehet sikeresebb, boldogabb, abban amit el szeretne érni

Kinek ajánlott a coaching?

A coachingban témája alapján két nagy területet megkülönböztethetünk meg: life coaching és business coaching.

A Life coaching kifejezetten a magánélettel és a munkahellyel kapcsolatos problémákkal foglalkozik.

A Business coaching menedzsereknek segít, hogy például a beosztottjaikat fejlesszék és jobb teljesítményt érjenek el. Az executive coach pedig kimondottan vezető pozícióban lévőkkel dolgozik.

Az alábbiakban pontokba szedtem példálózó jelleggel, hogy milyen kérdések érinthetik az egyes területeket.

 • Life coaching:
  • ha életvezetési nehézségei vannak;
  • ha nehezen kezeli a mindennapi stresszt;
  • ha szeretné a konfliktusokat hatékonyabban kezelni;
  • ha nehezen hoz meg döntéseket;
  • ha szeretné javítani kapcsolatait akár munkahelyen, akár magánéletben;
  • ha nehezen érteti meg magát környezetével;
  • ha úgy érzi, hogy nincs a helyén a munkában és váltani szeretne.. stb.
 • Business coaching:
  • ha például valamilyen üzleti problémája van és annak megoldásához szükséges készségek fejlesztésére, feltárására van szüksége.